01
02
03
01
02
03
01
02
03
01
02
03

Welkom in mijn ‘atelier’. Ruim dertig jaar geleden heeft de knipkunst mij gegrepen en niet meer losgelaten. Het was een ongebaande weg met vele uitdagingen, vallen en opstaan. Knipkunst was destijds vooral in Nederland een techniek die werd toegepast in het folklorisme. Door de jaren heen heb ik de techniek toegepast op mijn eigen wijze. ‘Schilderen met schaar’ noemde iemand het ooit en dat is de beste weergave van hoe ik werk.

Mijn uitdaging ligt in het doorgronden van menselijke gevoelens en gedachten en deze te vertolken in een betoverend lijnenspel. Daarnaast knip ik vormen die ik kneed en samenvoeg tot een driedimensionaal geheel. De scherpe lijnen en contrasten die ontstaan geven de voorstellingen grote kracht en zuiverheid. De toegepaste techniek geven mijn werken een emotionele dimensie. Mijn voldoening haal ik vooral uit de reacties die mijn werken teweeg brengen bij het publiek. Reacties variërend van herkenning tot ontzag voor de techniek.

Mijn werken zijn bovenal realistisch. De voorstellingen zijn teruggebracht tot essentiële lijnen, waardoor er een ‘tegenlicht’ effect ontstaat. De kleuren die ik zelf aanbreng op mijn papier, geven mijn werken een mystieke uitstraling. Het liefst verwerk ik de kleuren ton-sur-ton, van licht naar donker.

De driemensionale werken spreken tot veler verbeelding. Vooral door de sierlijke en opengewerkte fijnheid van de techniek en de beweging in het werk, komt de knipkunst pas echt tot haar recht. Sommige ontwerpen laat ik omzetten naar staal. Dit is een toepassing die ook veel mensen aanspreekt, vooral door de grote formaten van de werken. In de toekomst wil ik vooral met deze laatste twee toepassingen verder aan het werk. Het is voor mij een nieuwe uitdaging, waarmee ik mijn publiek in verwondering wil brengen over de ongekende mogelijkheden van het werken met papier en schaar.

Conny Lahnstein

Mijn Atelier